Η Ημερομηνία υποβολής δηλώσεων Φυσικών Προσώπων…

0

1111111111111111112

Με Δελτίο Τύπου(ΔΤ) η ΓΓΔΕ ανακοίνωσε τη παράταση της υποβολής των Βεβαιώσεων Αποδοχών Μισθωτών-Συνταξιούχων και των ασκούντων επιχειρηματική δραστηριότητα , μέχρι 27 Απριλίου 2015. Ας δούμε λοιπόν  συμπερασματικά τι σημαίνει αυτό.

Αρχικά το ΔΤ της ΓΓΔΕ έχει ως εξής :

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

Αθήνα, 31-03-2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παράταση της προθεσμίας ηλεκτρονικής υποβολής του αρχείου βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων και της βεβαίωσης των αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα για το φορολογικό έτος 2014

Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, εξέδωσε απόφαση με την οποία παρατείνεται έως και τις 27 Απριλίου 2015 η προθεσμία για την χωρίς πρόστιμο ηλεκτρονική υποβολή των αρχικών αρχείων των βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων και της βεβαίωσης των αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι υπόχρεοι θα έχουν τη δυνατότητα υποβολής τροποποιητικών αρχείων μέχρι και την 31.12.2015.

Οι εμπλεκόμενοι φορείς – επιχειρήσεις, παρακαλούνται να υποβάλουν το σχετικό αρχείο των βεβαιώσεων όσο το δυνατόν συντομότερα προκειμένου η ροή της υποβολής των δηλώσεων από τους φορολογούμενους να ολοκληρωθεί ομαλά.

88888887

 

Ως γνωστόν  στις φορολογικές δηλώσεις  Μισθωτών-Συνταξιούχων και των ασκούντων επιχειρηματική δραστηριότητα , θα πρέπει να έχουν προσυμπληρωθεί τα στοιχεία των αποδοχών τους , καθώς και οι παρακρατούμενοι φόροι αυτών.
Μάλιστα οι κωδικοί στους οποίους σημειώνονται τα στοιχεία αυτά είναι “κλειστοί” , δηλαδή ο φορολογούμενος είναι ανέφικτο να επέμβει , παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπου απαιτείται να συμπληρωθεί άλλος κωδικός.

Με βάση λοιπόν αυτή τη τακτική και σε συνάρτηση με το ΔΤ της ΓΓΔΕ , η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων Φυσικών Προσώπων (Μισθωτών-Συνταξιούχων και επαγγελματιών) δεν θα μπορεί να πραγματοποιηθεί αν οι φορείς που κατέβαλλαν τις αμοιβές δεν υποβάλλουν τις Βεβαιώσεις Αποδοχών στο taxis.
Η προθεσμία υποβολής των βεβαιώσεων λήγει στις 27 Απριλίου 2015 και αυτό σημαίνει ότι εν δυνάμει , οι φορολογικές δηλώσεις  Μισθωτών-Συνταξιούχων και των ασκούντων επιχειρηματική δραστηριότητα , θα μπορέσουν να υποβληθούν μετά ή στη καλύτερη περίπτωση λίγο πριν από την ημερομηνία αυτή.

Οι πληροφορίες δε που υπάρχουν , χωρίς να υπάρχει επίσημη ανακοίνωση, αναφέρουν ότι το σύστημα υποβολής θα ανοίξει μετά το Πάσχα (πιθανή ημερομηνία 20 Απριλίου 2015) , αλλά και πάλι ουσιαστικά οι δηλώσεις τεχνικά στο σύνολο τους θα μπορούν να υποβληθούν μετά τη καταληκτική ημερομηνία της υποβολής των βεβαιώσεων αποδοχών.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η υποβολή της φορολογικής δήλωσης θα είναι ανέφικτη ,  αν ο/η φορολογούμενος/η ή ο/η σύζυγος του/της , έχει οποιοδήποτε εισόδημα από κατηγορία που υπάγεται στην αναγκαιότητα υποβολής βεβαιώσεων αποδοχών από τον φορέα που τις εισέπραξε.
Παράδειγμα :
Ο Υπόχρεος έχει εισοδήματα :
1) Από επιχειρηματική δραστηριότητα καταστήματος λιανικής πώλησης Υποδημάτων (δεν υπάρχουν παρακρατήσεις φόρων και δεν απαιτείται η υποβολή από φορέα , βεβαίωσης αποδοχών).
2)Από Ενοίκια ως Μισθωτής-Εισόδημα από ακίνητη περιουσία (δεν υπάρχουν παρακρατήσεις φόρων και δεν απαιτείται η υποβολή από φορέα, βεβαίωσης αποδοχών)
Η σύζυγος έχει εισοδήματα :
1)Από Ενοίκια ως Μισθώτρια-Εισόδημα από ακίνητη περιουσία (δεν υπάρχουν παρακρατήσεις φόρων και δεν απαιτείται η υποβολή από φορέα, βεβαίωσης αποδοχών).
2)Από Μισθωτή Εργασία στον Ιδιωτικό τομέα εντός του 2014 για διάστημα 15 ημερών.

Στη περίπτωση αυτή η φορολογική δήλωση των συζύγων θα είναι εφικτό να υποβληθεί μόνο και  όταν ο ιδιωτικός φορέας στον οποίο εργάσθηκε η σύζυγος , υποβάλλει στο taxis τις βεβαιώσεις αποδοχών  για τους εργαζόμενους που απασχόλησε κατά το φορολογικό έτος 2014.

Επιπροσθέτως επειδή δίνεται η δυνατότητα υποβολής τροποποιητικών αρχείων βεβαιώσεων αποδοχών και μετά την 27η Απριλίου 2015 είναι δυνατόν οι υποβολές των δηλώσεων να μετατεθούν μέχρι να έχει υποβληθεί το ορθό αρχείο.

Εν κατακλείδι και ουσιαστικά η συντριπτική πλειοψηφία των φορολογικών δηλώσεων Φυσικών Προσώπων θα έχει δυνατότητα υποβολής μετά τη καταληκτική ημερομηνία υποβολής από τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς των Βεβαιώσεων Αποδοχών Μισθωτών-Συνταξιούχων και των ασκούντων επιχειρηματική δραστηριότητα.

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.