«Τα Φιλαράκια»: Τι πρέπει να γνωρίζετε για το άγχος του αποχωρισμού

0

«Επιστρέφω σπίτι και αυτό που αντικρίζω δεν περιγράφεται! Έχει κάνει πιπί παντού και έχει καταστρέψει διάφορα αντικείμενα. Με εκδικείται που τον αφήνω μόνο του!». Αρκετοί ιδιοκτήτες σκύλων αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους συμπεριφορές, και πιστεύουν ότι όλα αυτά γίνονται για εκδίκηση. Λάθος!

της Τζούλης Τούντα, εκπαιδεύτριας σκύλων-
http://tztountadogstraining.gr/facebook: tztountadogstraining

Ο σκύλος δεν εκδικείται. Δεν μπορεί να νοιώσει τέτοια συναισθήματα. Δεν σας τιμωρεί, λοιπόν, επειδή τον αφήσατε μόνο του. Άλλος είναι ο λόγος. Ο σκύλος σας έχει άγχος. Άγχος αποχωρισμού (separation anxiety).

Τι είναι το άγχος αποχωρισμού; Είναι η συναισθηματική / ψυχική αδυναμία του σκύλου να διαχειριστεί τον αποχωρισμό του από τον ιδιοκτήτη του ή/και τη μοναξιά του ή/και ακόμα την αλλαγή στη ρουτίνα του. Και αυτό τον αγχώνει, τον στρεσάρει.

Άρα, αυτές οι συμπεριφορές οφείλονται στο άγχος (stress derived actions) και οι φίλοι μας, στην προσπάθειά τους να το ανακουφίσουν (stress relievingactions) ή να το αντικαταστήσουν (replacement actions), κάνουν καταστροφές και εκδηλώνουν όλες αυτές τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές.

Γιατί, όμως, ένα σκυλί έχει άγχος αποχωρισμού; Μπορεί να έχει κληρονομική προδιάθεση ή, ακόμα, να είναι μία ανώριμη/ ανολοκλήρωτη προσωπικότητα. Τα αδεσποτάκια παρουσιάζουν συχνά τέτοιες συμπεριφορές («σύνδρομο πρώην αδέσποτου»), αλλά κι εκείνα που κοιμούνται «αγκαλιά» με τους ιδιοκτήτες τους, καθώς αρχίζει να αναπτύσσεται μία σχέση εξάρτησης.

Η εξάρτηση του ζώου από τον ιδιοκτήτη του ενισχύεται και όταν η επανένωσή τους εκδηλώνεται με μεγάλο ενθουσιασμό. Η κάθε επανένωση/συνάντηση πρέπει να γίνεται με ηρεμία. Το «γάντζωμα» του σκύλου στον ιδιοκτήτη του δυναμώνει και με το συχνό χάδι. Το άγχος αποχωρισμού οφείλεται και στην έλλειψη ερεθισμάτων ή/και άσκησης, αλλά και στο ότι ο σκύλος δεν έχει μάθει να αποχωρίζεται ή να χάνει από το οπτικό του πεδίο τον ιδιοκτήτη του.

Τα «σημάδια» που θα εμφανίσει ο φίλος σας είναι: 1. υπερενθουσιασμός κατά τη συνάντηση/ επανένωση μαζί σας, 2. συνοδεία παντού μέσα στο σπίτι, 3. συνεχής αναζήτηση προσοχής/τρυφερότητας/χαδιού.

Συνήθως οι ανεπιθύμητες συμπεριφορές εκδηλώνονται μέσα στα πρώτα 30 λεπτά αφού φύγετε από το σπίτι. Τα συμπτώματα του άγχους αποχωρισμού είναι τα εξής: 1. επιθετικότητα, 2. καταστροφή αντικειμένων, 3. αυτοκαταστροφικότητα (π.χ συνεχές γλείψιμο ποδιών), 4. υπερκινητικότητα, 5. στερεοτυπική συμπεριφορά (π.χ κίνηση «πάει – έρχεται»), 6. ούρηση ή/και αφόδευση (συχνά στο σημείο όπου μυρίζει τον ιδιοκτήτη του π.χ κρεβάτι, μαξιλάρι), 7. διάρροια, έμετος, 8. Γαύγισμα ή κλάψιμο ή και ουρλιαχτό. 

Βοηθήστε τον σκύλο σας να ξεπεράσει το άγχος του. Αφιερώστε του χρόνο για να το ξεπεράσει. Ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε, είναι: μην τον μαλώνετε ποτέ για τις ζημιές που έχει κάνει,όταν λέιπατε, ούτε να του τις δείχνετε. Τις αγνοείτε, μαζεύετε και καθαρίζετε χωρίς να σας βλέπει ο «καταστροφέας».

Κάντε ψεύτικες αναχωρήσεις/ επιστροφές, οι οποίες ανάλογα με την πρόοδο του σκύλου θα αυξάνονται σταδιακά. Διδάξτε τον βασικές εντολές, έτσι ώστε η σχέση σας να επαναπροσδιοριστεί.

 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.