Μια σημαντική αλλαγή στο πλαίσιο των διατάξεων του νέου μνημονίου , ισχύει από 01-10-2015 σε 6 νησιά , και αφορά στον ΦΠΑ. Ας δούμε τις λεπτομέρειες της αλλαγής αυτής…
Συγκεκριμένα ο Ν.2859/2000 (ΦΠΑ) προέβλεπε στο :
Άρθρο 21. Συντελεστές. Υπολογισμός του φόρου
4.Για τα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και τα νησιά του Αιγαίου Θάσο, Σαμοθράκη, Βόρειες Σποράδες και Σκύρο, οι συντελεστές του φόρου μειώνονται κατά τριάντα τοις εκατό (30%), εφόσον πρόκειται για αγαθά, τα οποία κατά το χρόνο που ο φόρος γίνεται απαιτητός:
α) βρίσκονται στα νησιά αυτά και παραδίδονται από υποκείμενο στο φόρο που είναι εγκαταστημένος στα νησιά αυτά,
β) πωλούνται με προορισμό τα νησιά αυτά από υποκείμενο στο φόρο, εγκαταστημένο σε οποιοδήποτε μέρος του εσωτερικού της χώρας, προς αγοραστή υποκείμενο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο, εγκαταστημένο στα νησιά αυτά,
γ) αποστέλλονται ή μεταφέρονται προς υποκείμενο στο φόρο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο που είναι εγκαταστημένο στα νησιά αυτά, στα πλαίσια της ενδοκοινοτικής απόκτησης αγαθών,
δ) εισάγονται στα νησιά αυτά.
Η πιο πάνω μείωση των συντελεστών δεν ισχύει για τα καπνοβιομηχανία προϊόντα και τα μεταφορικά μέσα.
Με βάση τα παραπάνω και μετά την αλλαγή των συντελεστών στις 20 Ιουλίου 2015 , οι συντελεστές ΦΠΑ των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και των νησιών του Αιγαίου Θάσος, Σαμοθράκη, Βόρειες Σποράδες και Σκύρος, ήταν αντίστοιχα με τους συντελεστές σε όλη την Ελλάδα 4% , 9% και 16%.
Με ανακοίνωση του το Υπουργείο Οικονομικών , ορίζει 6 νησιά από τα παραπάνω όπου οι συντελεστές ΦΠΑ , από 01-10-2015 ,εναρμονίζονται με τους συντελεστές που ισχύουν στη υπόλοιπη Χώρα.
Έτσι :
Ο συντελεστής (υπερμειωμένος) 4% γίνεται 6%
Ο συντελεστής (μειωμένος) 9% γίνεται 13%
Ο συντελεστής (κανονικός) 16% γίνεται 23%
Η εναρμόνιση αυτή είναι η πρώτη που γίνεται , ενώ χρονικά προσδιορίζονται άλλες δύο την 1η Ιουλίου 2016 και την 1η Ιανουαρίου 2017 , όπου σε όλα τα νησιά που προέβλεπε ο Ν.2859/2000 (ΦΠΑ) θα καταργηθεί η μείωση του 30% στους συντελεστές ΦΠΑ.
Τα 6 πρώτα Νησιά που εφαρμόζεται η αλλαγή του ΦΠΑ είναι : η Ρόδος, η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Νάξος, η Πάρος και η Σκιάθος
Η μεγάλη αυτή αλλαγή ανατρέπει μια τακτική που την ιστορικότητα της , διαβάζουμε στο άρθρο του Νίκου Σγουρινάκη στο http://epixeirisi.gr/ :
“…Έτσι, με το άρθρο 1 του Ν 1676/29-12-1986 ανακοινώνονται οι συντελεστές ΦΠΑ από 1/1/1987, ενώ με το άρθρο 2 καθιερώνονται οι μειωμένοι για τα Δωδεκάνησα, κατά 30% ή 15%, με εξαίρεση τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα, το ηλεκτρικό ρεύμα, τα πετρελαιοειδή και την παροχή υπηρεσιών.
Το θέμα όμως έχει και συνέχεια.
Τον Μάρτιο του 1990 επί Οικουμενικής Κυβέρνησης Ξενοφώντα Ζολώτα, ψηφίζεται ο Ν 1881/1990, με το άρθρο 8 του οποίου επεκτείνονται τα γεωγραφικά όρια των μειωμένων συντελεστών κατά 30%, εκτός από την περιοχή της Δωδεκανήσου και στο νησί της Σαμοθράκης του Νομού Έβρου, ως και στους νομούς Λέσβου, Χίου και Σάμου (ανατολικό Αιγαίο). Η εξαίρεση πλέον περιορίζεται μόνο στα καπνοβιομηχανικά προϊόντα.
Τέλος φθάνουμε στον Ν 2093/1992 (υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Στέφανος Μάνος), με τον οποίο γίνονται εκτεταμένες αλλαγές στον αρχικό νόμο 1642/1986, λόγω της κατάργησης των συνόρων στη διακίνηση των αγαθών και της καθιέρωσης του πληροφοριακού συστήματος VIES, οπότε επεκτείνεται για μια ακόμη φορά το ιδιαίτερο καθεστώς των μειωμένων συντελεστών σε Κυκλάδες, Θάσο, Βόρειες Σποράδες και Σκύρο. Κοντολογίς πλέον, σε ολόκληρο το Αιγαίο (εκτός από Εύβοια και φυσικά Κρήτη), ενώ οι εξαιρέσεις περιορίζονται στα βιομηχανοποιημένα καπνά και στα μεταφορικά μέσα. Οι διατάξεις του άρθρου αυτού (τότε ήταν το 17), μεταφέρθηκαν αυτούσιες στην κωδικοποίηση του ΦΠΑ (Ν 2859/2000, άρθρο 21, παρ. 4) και ισχύουν μέχρι σήμερα, στην ουσία, μέχρι την ψήφιση του Ν 4336/14-8-2015…”
Τέλος την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών για το θέμα , μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ