Η απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης για επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση , αποτέλεσε και αποτελεί μια επαχθή επιλογή , σε βάρος κυρίως των ασθενέστερων στρωμάτων της Ελληνικής κοινωνίας.
Είναι δεδομένο ότι η συλλήβδην αυτή επιβάρυνση που αρχικά αποφασίστηκε , επιβάρυνε τον οικογενειακό προγραμματισμό , για τη συγκεκριμένη δαπάνη , κατά 23% , όσο δηλαδή ήταν και το ποσοστό του ΦΠΑ που επιβλήθηκε στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Η επιβάρυνση αυτή οδηγεί στην αύξηση , εκ των πραγμάτων , των διδάκτρων φροντιστηρίων , ΙΕΚ , ιδιωτικών σχολείων κλπ. , αφού το % του ΦΠΑ που είχε ανακοινωθεί ήταν ανέφικτο να απορροφηθεί από τους επαγγελματίες της ιδιωτικής εκπαίδευσης.
Η χθεσινή ανακοίνωση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής και Κοινωνικής Πολιτικής , περί αλλαγών στους συντελεστές ΦΠΑ , εξορθολογίζει ως ένα βαθμό την επιβάρυνση , η οποία όμως παραμένει τελικά επιβάρυνση για τα ασθενέστερα στρώματα και για τις επιχειρήσεις της ιδιωτικής εκπαίδευσης.
Με βάση λοιπόν την απόφαση ο ΦΠΑ διαμορφώνεται :
- 0% σε νηπιαγωγεία, προνήπια και παιδικούς σταθμούς, όπου το Δημόσιο υστερεί σημαντικά στο να καλύπτει αυτό το τομέα της εκπαίδευσης.
- 6% σε φροντιστήρια, σχολές ξένων γλωσσών, σχολές χορού, ωδεία και ΙΕΚ, που αφορά ένα πολύ μεγάλο κομμάτι λόγω της ανάγκης παροχής της εξωσχολικής παιδείας , και
- 13% σε ιδιωτικά δημοτικά, γυμνάσια και Λύκεια
Ο ορθολογισμός βέβαια της επιβάρυνσης δεν συνάδει με την την πλήρη κατάργηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, που είχε αναγγείλει ο Πρωθυπουργός σε προεκλογική του δέσμευση και συνεχίζει να πλήττει τον οικογενειακό προγραμματισμό των ελληνικών νοικοκυριών.
Παράλληλα είναι αβέβαιο , αν οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις της ιδιωτικής εκπαίδευσης μέσα στο πλαίσιο της γενικότερης φορολογικής επιβάρυνσης θα μπορέσουν να απορροφήσουν τελικά την αύξηση των διδάκτρων , λόγω της επιβολής του ΦΠΑ έστω και με μειωμένους συντελεστές.
Εδώ υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ειδικά για τα φροντιστηριακά μαθήματα να παρουσιαστεί έντονα το φαινόμενο των “μαύρων αμοιβών” , λόγω του ότι τα ιδιαίτερα μαθήματα , δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ και παραμένουν στο κομμάτι των απαλλαγών του φόρου.
Τέλος ανησυχία προκαλεί , ως προς το τελικό αποτέλεσμα και η δήλωση του αρμόδιου για τη Παιδεία Υπουργού κ.Νίκου Φίλη : «Δεν μπορούμε να το καταργήσουμε γιατί έχουμε δεσμευθεί από τον Αύγουστο. Με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία όσα πεδία φορολογούνται για πρώτη φορά μπαίνουν στο 23%. Πρέπει να συννενοηθούμε και με την τρόικα γι αυτο. Θα συνεννοηθούμε με την τρόικα για να μειώσουμε τον συντελεστή. Δυστυχώς δεν είναι θέμα που λαμβάνει μόνη της την απόφαση η κυβέρνηση. Η τελική απόφαση θα βγεί τις προσεχείς μέρες. Δεν πληρώνει ο κόσμος τώρα»