Αποζημίωση μισθωτών λόγω συνταξιοδότησης (Σχόλιο foroline)

2

Το δεύτερο εδάφιο του άρθρου 8 του Ν. 3198/55 όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 5 παρ. 1 του Ν. 435/76 προβλέπει ότι, μισθωτοί γενικά (υπάλληλοι, εργατοτεχνίτες, υπηρέτες), εφόσον αποχωρούν από την εργασία τους και έχουν τις προϋποθέσεις πλήρους συνταξιοδοτήσεως λόγω γήρατος δικαιούνται να λάβουν το 50% της οριζόμενης για την καταγγελία της σύμβασης αποζημίωσης. Εάν έχουν και επικουρική ασφάλιση (σύνταξη από επικουρικό) τότε η αποζημίωση περιορίζεται στο 40%.

Σημειώνεται ότι το δικαίωμα του αποχωρούντα με σκοπό τη συνταξιοδότηση με πλήρη σύνταξη μισθωτού για λήψη του 50% ή 40% της αποζημιώσεως θεμελιώνεται χωρίς να απαιτείται η συγκατάθεση του εργοδότη.

Για την χορηγουμένη αποζημίωση, στους εργαζόμενους που αποχωρούν ή απομακρύνονται, λόγω πλήρους σύνταξης γήρατος εφαρμόζονται κατά τα λοιπά, όλα τα οριζόμενα από τα άρθρα 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 και 9 του Ν. 3198/55 καθως και από τις διατάξεις του Ν. 2112/20 «περί υποχρεωτικής καταγγελίας της συμβάσεως εργασίας ιδιωτικών υπαλλήλων», όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε μεταγέστερα και του Β.Δ/τος της 16/18-7-20 (περί επεκτάσεως του Ν. 2112/20 «περί καταγγελίας της συμβάσεως εργασίας των ιδιωτικών υπαλλήλων» και επί των εργατών, τεχνιτών και υπηρετών), πλην των διατάξεων που αφορούν την προειδοποίηση».

Συνεπώς, ο εργοδότης προκειμένου για μισθωτούς που έχουν την υπαλληλική ιδιότητα και συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις για πλήρη σύνταξη γήρατος, έχει το δικαίωμα καταγγελίας της σύμβασης εργασίας με καταβολή όχι ολόκληρης της προβλεπόμενης αποζημίωσης, αλλά μόνο το 40% ή 50% αυτής, ανάλογα αν έχουν δικαίωμα ή όχι επικουρικής σύνταξης. Προκειμένου για εργατοτεχνίτες, ο εργοδότης που καταγγέλλει τη σύμβαση εργασίας τους, οφείλει να τους καταβάλει ολόκληρη τη σχετική αποζημίωση.

Από τη διάταξη του άρθρο 5 παρ. 1 του Ν. 435/76, συνάγεται ότι για να δικαιούται ο εργαζόμενος αυτής της (μειωμένης) αποζημίωσης πρέπει: 1) να υπάγεται στην ασφάλιση οποιουδήποτε ασφαλιστικού οργανισμού κύριας ασφάλισης για τη χορήγηση σύνταξης γήρατος, 2) να έχει τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση πλήρους σύνταξης και 3) να αποχωρήσει ο ίδιος οικειοθελώς από την εργασία του ή προκειμένου για υπάλληλο να αποχωρήσει ο ίδιος οικειοθελώς ή να απολυθεί από τον εργοδότη του μετά την συμπλήρωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησής του με πλήρη σύνταξη γήρατος (ΑΠ. 414/81, 989/91, 416/94, 888/83, 67/91, 850/89).

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 του Ν. 1539/85 (ΦΕΚ 64/Α/85) ως επικουρικά ασφαλισμένοι για την εφαρμογή της παρ. 1 του άρθρου 5 του Ν. 435/76 θεωρούνται όσοι έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις για τη λήψη επικουρικής σύνταξης.

(ΝΕΟ) Ο Χρόνος υπηρεσίας, για τον υπολογισμό της ανωτέρω αποζημίωσης, είναι εκείνος που συμπλήρωσε ο εργαζόμενος στον ίδιο εργοδότη στις 12-11-2012, ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου 4093/2012, οποτεδήποτε κι αν εξέλθει για την ανωτέρω συνταξιοδότηση.

(Πατήστε παρακάτω για να κάνετε τους υπολογισμούς σας )

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΛΟΓΩ ΣΥΝΤΑΞΗΣ 

Αναδημοσίευση από  http://www.ergasiaka.net/

Σχόλιο foroline

Το θέμα που αναδημοσιεύουμε , είναι ιδιαίτερα σοβαρό και από την εμπειρία μας γνωρίζουμε ότι ένας μεγάλος αριθμός εργοδοτών αλλά και εργαζομένων , το αγνοούν. Η προσπάθεια της ενημέρωσης σας για ειδικά θέματα που αφορούν στις εργασιακές σχέσεις , θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα με τη δημοσίευση παρόμοιων αφιερωμάτων.

2 Σχόλια

  1. ΧΕΛΜΗΣ ΓΙΩΡΓΟς on

    Καλημέρα, ήμουν εργαζόμενος στο Δήμο Αχαρνών μέχρι την 20/12/2014 οπότε και υπέβαλα αίτηση για συνταξιοδότηση σε ηλικία 62 ετών με 35 χρόνια συνεχούς απασχόλησης ( εκ των οποίων τα 28 στον Δήμο Αχαρνών) ως πολιτικός Μηχανικός με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου καλύπτοντας οργανική θέση στην Τεχνική Υπηρεσία.
    Είμαι ασφαλισμένος μόνο στο Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε και ενδεχομένως τον Μάιο να πάρω την προσωρινή σύνταξη ενώ για την οριστική θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος ακόμη.
    Από τον Δήμο λοιπόν δικαιούμαι να λάβω αποζημίωση λόγω συνταξιοδότησης.
    Από την υπηρεσία του Δήμου μου είπαν ότι την αποζημίωση αυτή θα μου δοθεί αφού λάβω την οριστική σύνταξη.
    Θέλω να σας ρωτήσω :
    1) Ισχύει πράγματι αυτό αυτό για το δημόσιο ? δηλαδή πρέπει να βγει πρώτα η οριστική σύνταξη (ύστερα από ενάμιση χρόνο) και μετά να πάρω την αποζημίωση λόγω συνταξιοδότησης ? και σε ποιο σχετικό νόμο αναφέρεται αυτό?
    2) Μήπως μπορώ να λάβω τουλάχιστον την αποζημίωση αυτή από τον Δήμο μόλις βγει η απόφαση για την προσωρινή σύνταξη από το ΤΣΜΕΔΕ ?
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων (και για τον χρόνο σας), θα περιμένω μήνυμά σας, με εκτίμηση Γιώργος Χέλμης.

    Τηλέφωνο επικοινωνίας : 6974992198 & 2109625301
    email : g.helmis@yahoo.gr
    Διεύθυνση : Κυνουρίας -11-Γλυφάδα Τ.Κ 16561

  2. Το θέμα σας θα πρέπει να το χειριστεί εξειδικευμένος δικηγόρος , Επικοινωνήστε αν επιθυμείτε με το Γραφείο μας να σας δοθούν συστάσεις για να απευθυνθείτε.

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.