Οι υπέρογκοι φόροι που θα κληθούν να πληρώσουν από τον επόμενο μήνα εκατομμύρια φορολογούμενοι, λειτουργούν αποτρεπτικά για την υποβολή των δηλώσεων, όπως μαρτυρούν και τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Είκοσι πέντε ημέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας (λήγει στις 30 Ιουνίου), δεν έχει υποβληθεί ούτε το 30% των φορολογικών δηλώσεων (1.456.234 σε σύνολο 5,6 εκατομμυρίων), ενώ οι φορολογούμενοι που έσπευσαν να υποβάλουν δηλώσεις στην πλειονότητά τους είτε έχουν επιστροφή φόρου είτε το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι ουδέτερο.
Τα πιστωτικά και τα μηδενικά εκκαθαριστικά ξεπερνούν το 63%, ενώ τα χρεωστικά δεν είναι ιδιαίτερα «τσουχτερά», αν και από φέτος για όλους τους φορολογουμένους η πληρωμή των τριών δόσεων είναι προκαθορισμένη (τέλος Ιουλίου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου).
Πέντε φόροι
Το πρόβλημα έχουν κυρίως οι φορολογούμενοι εκείνοι που θα κληθούν να καταβάλουν έως και 4 φόρους συν τον φόρο ακινήτων, ο οποίος μετονομάστηκε Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Πρόκειται για τον φόρο εισοδήματος, την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης (η οποία τείνει να γίνει μόνιμη), το τέλος επιτηδεύματος και τον φόρο πολυτελείας για όσους διαθέτουν μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα, πισίνες κ.λπ.
Αλλωστε για πρώτη φορά φέτος θα εφαρμοστούν οι επώδυνες διατάξεις με τις οποίες καταργήθηκαν οι εκπτώσεις για βασικές κατηγορίες δαπανών, τα ατομικά αφορολόγητα ποσά καθώς και τα αφορολόγητα των παιδιών, με αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση των φόρων.
Οι ιατρικές δαπάνες
Οι περισσότερες δαπάνες που έως πέρυσι μείωναν τον φόρο εισοδήματος δεν αναγνωρίζονται πλέον από την Εφορία, με αποτέλεσμα τα εκκαθαριστικά στη συντριπτική τους πλειονότητα να καταστούν χρεωστικά. Ακόμα και στις ιατρικές δαπάνες η έκπτωση συναρτάται με το ύψος του εισοδήματος του φορολογουμένου και σε κάθε περίπτωση δεν αναγνωρίζονται στο σύνολό τους.
Οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις θα προκύψουν για τους μισθωτούς με παιδιά και τους συνταξιούχους με εισοδήματα άνω των 23.000 ευρώ.
Υπέρογκο φόρο θα κληθούν να καταβάλουν και οι περίπου 750.000 φορολογούμενοι με εισοδήματα από ατομικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα, ακόμα κι αν δηλώσουν ζημιές, καθώς θα φορολογηθούν με βάση εξωπραγματικά τεκμαρτά εισοδήματα.
Εργαζόμενοι με «μπλοκάκια» και φορολογούμενοι χωρίς εισοδήματα θα πρέπει να βρουν αποδείξεις δαπανών έτους 2013 αξίας ίσης με το 25% του ετήσιου πραγματικού ή τεκμαρτού εισοδήματός τους για να μην πληρώσουν επιπλέον φόρο 22%. Κάθε πηγή εισοδήματος φορολογείται πλέον ξεχωριστά (μισθωτές υπηρεσίες, ενοίκια και κινητές αξίες, ελευθέρια επαγγέλματα), ενώ η μεγαλύτερη ζημιά για τους φορολογουμένους απορρέει από την κατάργηση των αφορολογήτων ορίων εισοδήματος και των εκπτώσεων φόρου για όλους σχεδόν τους φορολογουμένους.
Καταργήθηκε για όλα τα φυσικά πρόσωπα το βασικό αφορολόγητο όριο εισοδήματος των 5.000 ευρώ καθώς και τα πρόσθετα αφορολόγητα όρια για τα προστατευόμενα τέκνα, τα οποία ανέρχονταν σε 2.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και σε 3.000 ευρώ για καθένα τέκνο πέραν του δεύτερου.
Toυ Κώστα Τσάβαλου
Αναδημοσίευση από http://www.efsyn.gr/
Σχόλιο foroline
Με απλή αριθμητική μέχρι τη 30η Ιουνίου θα πρέπει να υποβάλλονται περίπου 166.000 δηλώσεις την ημέρα για να υποβληθούν όλες οι δηλώσεις. Σημειώνουμε ότι μέχρι σήμερα υποβάλλονται περίπου 19.000 δηλώσεις την ημέρα , από την έναρξη υποβολής…